Pomoc-Gracza.pl - Forum o grach, pomoc dla każdego gracza

Chcesz uzyskać pomoc na temat gier, porady, lub aktywnie uczestniczyć w społeczności graczy? To forum dla graczy komputerowych jest dla ciebie.

Czat Gadu-Gadu - Nowość. Zapraszamy na czat gg pod numerem 5037777. Najlepszy ggczat w sieci. Status chatu gg: czat gg

Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu :)

Jak to zrobić, by działało i się fajnie rozmawiało. Opisane są tu instrukcje, jak wejść na czat, a także dostępne komendy ułatwiające jego użytkowanie

Re: Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu

Postprzez LuckyLuke » 18 kwi 2013, o 20:16

Coś mi się zdaje, że przy rejestrowaniu bota na gg podałeś inną ścieżkę niż do bocik.php , czyli przykładowo wrzuciłeś bocik.php do ftp od razu do public_html , twoja domena przykładowo to www.mam-czata.pl to adres URL do wiadomości pull powinien wyglądać http://mam-czata.pl/bocik.php , nie zapomnieć też o pliku weryfikacyjnym.
Avatar użytkownika
LuckyLuke
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 580
Dołączył(a): 11 sty 2009, o 00:12

Re: Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu

Postprzez auliapp » 20 maja 2013, o 23:21

WITAM! :)
Chciałem dzisiaj postawić czat na serwerze 3owl.com.. zarejestrowałem się, zrobiłem bazę MySql, importowałem bazę z pliku .sql , który wrzuciłeś. do ftp wrzuciłem plik weryfikacji bota, zweryfikowało go ślicznie, następnie usupełniłem dane tak jak opisałeś w instrukcji, wrzuciłem wszystko na ftp, fajnie, ucieszony pisze do bota ''Start'' a ten mi odpowiada ''Błąd-Serwer nie zwrócił poprawnej wiadomości do odesłania (302 Found)'' pomożecie? zupełnie nie wiem o co chodzi, jestem zielony a bardzo chciałbym własny czat :)
auliapp
Nowy użytkownik
 
Posty: 2
Dołączył(a): 20 maja 2013, o 18:19

Re: Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu

Postprzez LuckyLuke » 20 maja 2013, o 23:50

Serwer z tego co widzę nie ma opisanych swoich możliwości co dokładnie oferuje, więc nie wiem czy ma curl, który jest wymagany. Na początek zapytam o adres skryptu, który musiałeś podać przy rejestracji bota, czy na pewno skierowałeś go na plik główny bocik.php ? Dla porównania usuń bocik.php z serwera i zobacz co czat odpowiada na napisanie czegokolwiek?
Avatar użytkownika
LuckyLuke
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 580
Dołączył(a): 11 sty 2009, o 00:12

Re: Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu

Postprzez auliapp » 21 maja 2013, o 12:06

To może ja Ci opiszę co dokładnie zrobiłem :)
a więc: znalazłem Twój skrypt i dowiedziałem się, że jeden z użytkowników piszących tutaj, ma czat na serwerze 3owl.com .
pomyślałem "Super!" zarejestrowałem się, pobrałem skrypt, zrobiłem konto GG i zarejestrowałem na boty.gg.pl/rejestracja. oczywiście wszystko wypełniłem, klik "dalej" , zarejestrowałem się na 3owl.com , utworzyłem bazę danych MySQL, weszłem do phpMyAdmin, zimportowałem Twoją baze, następnie do ftp wrzuciłem plik weryfikacji, i potwierdziłem konto botAPI. W Bocik.php nmic nie zmieniałem, w logowanie.php zmieniłem dane (wyglądają mi na poprawne, sprawdzałem kilka razy). w /pliki/funkcje_rangi.php oczywiście zmieniłem dane w linijce PushConnection (również sprawdzałem kilka razy). Wszystko wrzuciłem na ftp(oczywiście plik bocik.php tam gdzie plik weryfikacji). Napisałem do bota "start" i w odpowiedzi dostałem "Błąd - serwer nie zwrócił poprawnej wiadomości do wysłania (302 Found)." Mam nadzieję, że ktoś pomoże :)
auliapp
Nowy użytkownik
 
Posty: 2
Dołączył(a): 20 maja 2013, o 18:19

Re: Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu

Postprzez egzekutor » 8 sie 2013, o 21:10

auliapp napisał(a):To może ja Ci opiszę co dokładnie zrobiłem :)
a więc: znalazłem Twój skrypt i dowiedziałem się, że jeden z użytkowników piszących tutaj, ma czat na serwerze 3owl.com .
pomyślałem "Super!" zarejestrowałem się, pobrałem skrypt, zrobiłem konto GG i zarejestrowałem na boty.gg.pl/rejestracja. oczywiście wszystko wypełniłem, klik "dalej" , zarejestrowałem się na 3owl.com , utworzyłem bazę danych MySQL, weszłem do phpMyAdmin, zimportowałem Twoją baze, następnie do ftp wrzuciłem plik weryfikacji, i potwierdziłem konto botAPI. W Bocik.php nmic nie zmieniałem, w logowanie.php zmieniłem dane (wyglądają mi na poprawne, sprawdzałem kilka razy). w /pliki/funkcje_rangi.php oczywiście zmieniłem dane w linijce PushConnection (również sprawdzałem kilka razy). Wszystko wrzuciłem na ftp(oczywiście plik bocik.php tam gdzie plik weryfikacji). Napisałem do bota "start" i w odpowiedzi dostałem "Błąd - serwer nie zwrócił poprawnej wiadomości do wysłania (302 Found)." Mam nadzieję, że ktoś pomoże :)


"Błąd - serwer nie zwrócił poprawnej wiadomości do wysłania (404 Not Found)."

<---- taki błąd oznacza że nie znaleziono pliku bota do ktorego przypisales wiadomości PULL tylko że

"302 Found"

po polsku że znaleziono ale musi być jakiś błąd w tym czyli np skrypt pull(bocik.php) wysyła pustą wiadomość. może dopisałeś coś do skryptu lub nawet jesli podales dobry "pull" to czy na pewno skrypt bota? przyklad: http://www.example.com/LuckyLukeCzatGG/bocik.php (taki dobry).
egzekutor
Nowy użytkownik
 
Posty: 4
Dołączył(a): 10 lis 2012, o 04:48

Re: Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu

Postprzez LuckyLuke » 8 sie 2013, o 23:12

Ta osoba już sobie poradziła z błędem, z tego co pamiętam serwer u niej nie rozpoznawał require_once('pliki/MessageBuilder.php');

dlatego musiała to zamienić na:
require_once('/pliki/MessageBuilder.php'); , czyli dodanie znaczka / na początku ścieżki i ruszyło
Avatar użytkownika
LuckyLuke
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 580
Dołączył(a): 11 sty 2009, o 00:12

Re: Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu

Postprzez egzekutor » 8 sie 2013, o 23:52

LuckyLuke napisał(a):Ta osoba już sobie poradziła z błędem, z tego co pamiętam serwer u niej nie rozpoznawał require_once('pliki/MessageBuilder.php');

dlatego musiała to zamienić na:
require_once('/pliki/MessageBuilder.php'); , czyli dodanie znaczka / na początku ścieżki i ruszyło


require_once('pliki/MessageBuilder.php'); = pod folder

require_once('/pliki/MessageBuilder.php'); = pod folder 2, to chyba nie zawsze działa. wg mnie lepiej uzywac gornego przykladu tylko ze w tym samym folderze messagebuilder i push* oraz skasowac cala nazwe pliki .

require_once('../pliki/MessageBuilder.php'); = folder nad obecnym


czasami też to czy poprawnie działaja funkcje do ladowania plikow zalezy od tego czy sciezka jest " czy ' wedlug mnie lepiej uzywac "" ale nie ma koniecznosci jezeli w sciezce nie ma $zmiennej.
egzekutor
Nowy użytkownik
 
Posty: 4
Dołączył(a): 10 lis 2012, o 04:48

Re: Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu

Postprzez tuomi » 12 paź 2013, o 21:25

auliapp napisał(a):To może ja Ci opiszę co dokładnie zrobiłem :)
a więc: znalazłem Twój skrypt i dowiedziałem się, że jeden z użytkowników piszących tutaj, ma czat na serwerze 3owl.com .
pomyślałem "Super!" zarejestrowałem się, pobrałem skrypt, zrobiłem konto GG i zarejestrowałem na boty.gg.pl/rejestracja. oczywiście wszystko wypełniłem, klik "dalej" , zarejestrowałem się na 3owl.com , utworzyłem bazę danych MySQL, weszłem do phpMyAdmin, zimportowałem Twoją baze, następnie do ftp wrzuciłem plik weryfikacji, i potwierdziłem konto botAPI. W Bocik.php nmic nie zmieniałem, w logowanie.php zmieniłem dane (wyglądają mi na poprawne, sprawdzałem kilka razy). w /pliki/funkcje_rangi.php oczywiście zmieniłem dane w linijce PushConnection (również sprawdzałem kilka razy). Wszystko wrzuciłem na ftp(oczywiście plik bocik.php tam gdzie plik weryfikacji). Napisałem do bota "start" i w odpowiedzi dostałem "Błąd - serwer nie zwrócił poprawnej wiadomości do wysłania (302 Found)." Mam nadzieję, że ktoś pomoże :)

Też mam skrypt na 3owl.com i działa bez problemu. Przedstawiam Ci krok po kroku co masz zrobić:
1. Zakładasz nowy numer GG, na którym ma być czat (jeśli masz numer możesz pominąć ten krok).
2. Wchodzisz na www.boty.gg.pl/rejestracja i rejestrujesz numer.
3. Odbierasz e-mail z danymi, wchodzisz na stronę (link masz w e-mailu), pobierasz plik *.html, i wrzucasz go na serwer 3owl.com, do folderu, gdzie będzie skrypt czatu. Następnie podajesz na stronie link do pobranego pliku (http://teojastrona.3owl.com/folderczatu/POBRANY_PLIK.html)
4. W pliku logowanie.php podajesz dane:
$numer_admina = 'twój numer gg';
$numer_bota = numer gg czatu;
$login_bota = 'czyli e-mail który podałeś przy rejestracji bota';
$haslo_bota = 'hasło, które przyszło ci w mailu od boty.gg.pl';
$opis_bota = 'Możesz sobie ustawić domyślny opis czatu.';
$host_mysql = 'mysql.3owl.com';
$dbuser = 'nazwa uzytkownika bazy danych';
$haslo_mysql = 'haslo do bazy';
$nazwa_bazy = 'nazwa bazy (taki sam jak nazwa uzytkownika)';
zapisujesz plik i zamykasz.
5. Otwierasz w edytorze plik, który pobrałeś w pkt. 3, usuwasz to, co w nim jest i kopiujesz do niego wszystko to, co masz w pliku "bocik.php". Następnie zapisujesz go, ALE NIE ZMIENIASZ ROZSZERZENIA. Pomimo tego, że masz skrypty dla PHP, rozszerzenie pliku ma pozostać *.html.
6. Wysyłasz wszystko na serwer do katalogu, który podałeś w pkt. 3.
I to tyle. Czat powinien bez problemu działać:) Minus 3owl.com jest to, ze czat srtasznie wolno działa, dlatego odradzam wyłączać "cenzora".

ok. Jak pomogłem, to teraz mam pytanie do LuckyLuke'a.
W plikach jest coś takiego jak: "$wiadomosc2". Wiem, że to odpowiada za [NazwaUzytkownika]. Mam pytanie, gdzie i co trzeba zmienić, żeby zamiast:
$wiadomosc2 = 'dolaczyl/a do grona czatowiczow.'
było
echo '[CZATGG]: '.$nick.' dolaczyl/a do grona czatowiczow.'
Chodzi mi konkretniej o to, by wiadomości o przyjściu, wyjściu, kicku, banie itp były poprzedzanie formułą "[CZAT]: ". W którym miejscu to zmienić?
tuomi
Częsty odwiedzający
 
Posty: 14
Dołączył(a): 7 gru 2012, o 16:50

Re: Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu

Postprzez LuckyLuke » 14 paź 2013, o 21:38

tuomi napisał(a):ok. Jak pomogłem, to teraz mam pytanie do LuckyLuke'a.
W plikach jest coś takiego jak: "$wiadomosc2". Wiem, że to odpowiada za [NazwaUzytkownika]. Mam pytanie, gdzie i co trzeba zmienić, żeby zamiast:
$wiadomosc2 = 'dolaczyl/a do grona czatowiczow.'
było
echo [CZATGG]: '.$nick.' dolaczyl/a do grona czatowiczow.'
Chodzi mi konkretniej o to, by wiadomości o przyjściu, wyjściu, kicku, banie itp były poprzedzanie formułą "[CZAT]: ". W którym miejscu to zmienić?


Dawno nie zaglądałem w kod, ale z tego co widzę, to sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie dodając to w każdym miejscu zaraz po znaku równania swój tekst.
Problemem może okazać się funkcja rozmowa(nazwa_nicku(), $wiadomosc2);

Patrząc na kod w funkcje.php:
function rozmowa($funkcja, $wyslane){
....
$M->addText($nick . ': ' . $wyslane);

W tym miejscu jest podanie nicku i dwukropek.
Najprostszą moją propozycją jest skopiowanie kodu funkcji rozmowa i nadanie jej nazwy rozmowa3 i edycja:

$M->addText('echo '[CZATGG]: ' . $nick . ': ' . $wyslane);

I tam gdzie chcesz edytować wiadomosc2 to niżej zamieniasz rozmowa na rozmowa3(nazwa_nicku(), $wiadomosc2);

Jakby coś było niejasne to pytaj.
Avatar użytkownika
LuckyLuke
Site Admin
Site Admin
 
Posty: 580
Dołączył(a): 11 sty 2009, o 00:12

Re: Darmowy czat gg, skrypt ggczatu za darmo, czat gadu-gadu

Postprzez tuomi » 15 paź 2013, o 13:04

No w smie to na razie wszystko jasne. Po prostu pomyślałem, że skoro w miejscu
Kod: Zaznacz cały
$wiadomosc2 = 'dolaczyl/a do grona czatowiczow.'

wyświetli się np.:
Kod: Zaznacz cały
Tuomi dolaczyl/a do grona czatowiczow.

zaś po wpisaniu:
Kod: Zaznacz cały
$wiadomosc2 = '[CZATGG]: '.$nick.' dolaczyl/a do grona czatowiczow.'

wyświetli się
Kod: Zaznacz cały
Tuomi [CZATGG]: Tuomi dolaczyl/a do grona czatowiczow.

Wydawało mi się, że za informację kto dołączył/został zbanowany itp. odpowiada właśnie to: "$wiadomosc2".
Ok. Pokombinuję i zobaczę czy działa :)

PS.
djcwaniak (i Luke), zamiast usuwać
Kod: Zaznacz cały
//antyspam
spamowanie(spam_numer());
//koniec antyspam

albo
Kod: Zaznacz cały
#######cenzor
include('pliki/cenzor.php');

#######koniec

wystarczy dać:
Kod: Zaznacz cały
//antyspam
// spamowanie(spam_numer());
//koniec antyspam

#######cenzor
// include('pliki/cenzor.php');

#######koniec


Wtedy skrypt nie czyta cenzora i antyspamu, ale w razie czego gdy będziemy chcieli założyć z powrotem cenzurę, będzie wystarczyło skasować te dwie kreski ;)

PS II. auliapp Podejrzewam, że Twój błąd sam z siebie już zniknął. Jeśli się nie mylę, było to wywołane "ładowaniem" serwera. Przed chwilą założyłem hosting na hostinger.pl i też mam info: Błąd - serwer nie zwrócił poprawnej wiadomości do wysłania (302 Found). Po prostu zgodnie z informacją przy zakładaniu hostingu "Serwer będzie dostępny w ciągu 48 godzin.", więc nic dziwnego, że nie zwraca odpowiedzi, mimo iż skrypt mamy już na serwerze :)
tuomi
Częsty odwiedzający
 
Posty: 14
Dołączył(a): 7 gru 2012, o 16:50

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Informacje dotyczące czatu


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron